Wintervoorraad
Wintervoorraad op orde?

Heb je honing geoogst en in welke mate? Dat is voor een deel bepalend voor wat er nog moet worden toegediend aan suiker voordat de herfst begint. Na de bloei van de linde en aansluitend op de oogst van de honing is het oppassen geblazen met de voedselvoorraad. De volken zijn groot, er komt verhoudingsgewijs maar weinig binnen, dus ze teren snel in op de voorraad. Verhongeren ligt op de loer. Houd de voorraad nauwgezet in de gaten en voer ze direct een paar liter na het afnemen van de honingkamers. Met het echte inwinteren begin je tussen medio en eind augustus. Voer gedurende 4 weken invertsuiker of opgeloste kristalsuiker. In het begin rustig aan voeren en naar het eind de hoeveelheden iets opvoeren zodat het broednest nog lange tijd in stand gehouden wordt. Voor half september moet het klaar zijn. De luchtvochtigheid is in die tijd nog zodanig laag dat bijen het wintervoer makkelijk snel kunnen indikken. Wacht je te lang dan verloopt dat steeds lastiger.

Stel jezelf wel de vraag of de volken sterk genoeg zijn om in te winteren. Beter twee matige volken verenigd tot een sterk volk, dan volgend voorjaar moeten vaststellen dat ze toch net iets te zwak waren. Het verenigen medio augustus en september verloopt meestal soepel. Zodra de r in de maand zit kun je volken zonder voorzorgsmaatregelen samenvoegen. Dan kan tot laat in het jaar.

Volken, die sterk zijn zullen het aangeboden voer in de regel gretig opnemen. De zwakke broeders laten het soms afweten.

Controleer vooral eind september het gewicht van de kasten. Er zit altijd wel een volk tussen, die het broednest explosief laat groeien ten koste van de voeropslag. In dat geval nog een voerraam bijhangen of een paar liter extra voeren.

 

Deze tekst is afkomstig van Bijenwerk van de NBV.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *