Volg jouw volk in het najaar

Ook in de herfst  je volken volgen

Ken je volken. Bekijk ze regelmatig door het folie of plexiglas, zodat je de sterkte uitgedrukt in het aantal bezette straatjes kunt vaststellen. In november kunnen zowel de dagen als de nachten flink kouder worden. De eerste nachtvorsten dienen zich aan. Zodra dit het geval is, zie je dat de volken zich terugtrekken van de buitenste ramen en een begin maken met het dicht opeen kruipen  in de vorm van een wintertros. Het bijenvolk trekt als het ware haar beschermende winterjas aan.

Mocht er nog een broednestje aanwezig zijn dan blijft dit op temperatuur tot bijna 35 graden Celsius. Zodra het laatste broed is uitgelopen, wordt de bijenthermostaat teruggedraaid naar 15 tot 25 graden in de kern. De buitenkant van de wintertros blijft net boven de 10 graden, zodat de bijen niet verkleumen en van de tros vallen. Uit onderzoek is gebleken dat met name de oudere bijen zich in de buitenrand ophouden: de winterjas voor de tros vormen.

Zolang het volk zes of meer straatjes bezetten (in Dadant kasten vijf) is er geen vuiltje aan de lucht. De warmtehuishouding komt later in de winter pas in gevaar bij volkjes die niet meer dan 3 of 4 straatjes bezetten. De kritische massa, het omslagpunt, ligt bij ongeveer bij 5000 bijen.

Het is ontzettend leuk en leerzaam om je bijen ook in de herfst en winter te volgen. Het geeft je ook een goed beeld over de te verwachte uitwinteringsterkte in het komende voorjaar. Gezonde volken verliezen in de winter slechts één straatje.

Deze tekst is afkomstig van Bijenwerk van de NBV.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *