Muizen in de winter

Over het in de winter verstoren van bijenvolken door muizen of spechten hoef je niet echt in te zitten, mits je passende maatregelen treft. Gaas met vierkante gaten van 6,3 mm bevestigd in of voor  de vliegopeningen zijn voldoende om de kleinste spitsmuizen buiten te houden. Plaats het gaas voordat de muizen hun winternest installeren, dus voor het vallen van de herfstkou.

Zorg dat je de onderste horizontale draad van het gaas afknipt, zodat de bijen met stuifmeel aan de poten geen hindernissen behoeven te nemen, zoals in het getoonde YouTube filmpje .

Spechten is een ander verhaal. Die kunnen met name je polystyreen kasten behoorlijk toetakelen. Zwarte fruitnetten bieden voldoende soelaas om spechten op afstand te houden en bijen toch toegang te geven tot de vliegopeningen. Plaats ze nadat het vliegseizoen echt ten einde is, want de bijen ervaren het zwarte net als een obstakel. Misschien de onderkant bij de vliegspleet helemaal open houden?

Zet je kasten voor de winter iets hellend naar voren, zodat condenswater de kast uit kan lopen. Eind februari kunnen alle beschermende maatregelen weer worden weggenomen.

 Deze tekst is afkomstig van Bijenwerk van de NBV.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *