Geslaagd overwinteren

Wat kun je nog meer doen om de overwintering te laten slagen?

Raatvernieuwing ligt al lang achter ons. Wat is er nu nog meer mogelijk?Bijenvolk op 8 straatjes

  • Een belangrijke speler blijft natuurlijk de koningin. Koninginnenproblemen zijn vaak de oorzaak van onopgeloste problemen eerder in het seizoen, zoals (te) late stille moerwisselingen, die vervolgens tot wintersterfte leiden. Vervang daarom eind augustus en begin september zo veel mogelijk moeren van twee seizoenen oud, dus die voor 2015 geboren zijn. Jonge moeren, geboren in 2016, houden in het najaar nog lang een mooi broednest in stand en zullen groter de winter in gaan.
  • Check zoals eerder beschreven de mijtenval begin september. Bij een te grote mijtenval kun je nog ingrijpen.
  • Controleer eens in de twee tot vier weken de grootte van uw volk(en) via het doorzichtige folie of plexiglas. De volken zullen in de maanden augustus, september, oktober zo’n twee straatjes in omvang afnemen. Daarna stabiliseert het.
  • Gebruik vooral isolatie onder het dak. Zelfs bij gebruik van houten dekplanken is het beter om deze aan de buitenkant te isoleren met isofoam o.i.d..  Juist houten daken kunnen bij het ontbreken van isolatie vocht opnemen. Daarna begint de vochtige dekplank te werken als een koude brug en zullen aan de onderkant condensdruppels gevormd worden. Dus hou het hoofd van de kasten warm en de voeten koel.
  • Last but not least: ruim de resterende varroamiddelen op. Laat ze niet achter in het volk.

 Deze tekst is afkomstig van Bijenwerk van de NBV.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *