Bestrijden voor de winter

Zomerbehandeling tegen de varroamijt is eerste vereiste

Zomerbehandeling tegen de varroamijt is eerste vereiste

Dat met de varroabestrijding ook wel in september of oktober kan worden begonnen, is een enorme misvatting. De varroapopulatie is eind juli, begin augustus op zijn hoogtepunt. De mijtbesmetting van het broed dat door beperkte dracht en de afnemende daglengte in omvang afneemt, is daardoor relatief groot. Verlaag je in die weken door een goede behandeling een flink deel van de varroapopulatie dan bewerkstellig je aan het eind van het seizoen een gezonde en schone laatste generatie zomerbijen. Die is op haar beurt in staat een stevige generatie winterbijen op de wereld te zetten: goed doorvoed met de juiste voedersappen.

 

Alles over varroa …
De onderzoekers van Bijen@wur hebben een uitvoerige webpagina ingericht over de effecten van de varroa op bijenvolken. Daar is ook de brochure Effectieve Bestrijding van Varroa te downloaden.

Chemische bestrijdingsmiddelen uitbannen

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen de varroamijt behoort in de imkerij voor een groot deel tot het verleden. Gelukkig, want er kleven de nodige bezwaren aan. Met betrekking tot het gebruik in de volken in de eerste plaats het snel – al na een paar jaar – optreden van resistentie van de mijten tegen een middel. In de tweede plaats vanwege de ophoping van residuen in de bijenwas. Hoe langer de was in aanraking komt met het bestrijdingsmiddel, hoe meer het zich ophoopt. Oude raat die meerdere jaren in gebruik was kan daardoor een hoge concentratie schadelijke stoffen bevatten. Omsmelten en er weer nieuwe kunstraat van maken, is dan ook af te raden.

Welke behandelingsmethoden staan ter beschikking?

Welke behandelingsmethoden staan ter beschikking?

Thymovar toepassen

Wat dan wel? Er staan ons steeds meer middelen ter beschikking die niet of beperkt residuvormend zijn. De producten gebaseerd op thijmolie zoals Thymovar (foto boven) en Apiguard laten beperkt hun sporen na. Maar ze zijn eenvoudig toe te dienen, mits je een week of vijf of zes  de tijd hebt om het middel zijn werk te laten doen. Staan de volken op de nominatie voor de heidedracht, dan zijn deze middelen wellicht niet zo handig.

LiebigverdamperMet mierenzuur ben je in een dag of vijf klaar. De buitentemperatuur moet dan wel tussen de 20 en 25 graden zijn. Er zijn allerlei hulpmiddelen op de markt om op een verantwoorde wijze de mierenzuur toe te dienen, zoals het sponsdoekje of de Liebigverdamper (foto links). Het gebruik van bierviltjes of sponsdoekjes is ook gangbaar in de imkerwereld.

Dan zijn er nog middelen die zijn gebaseerd op oxaalzuur met als mierenzuur als toevoeging. VarroaMed (foto boven), de opvolger van HiveClean is de bekendste. Het middel is officieel toegelaten op de Europese markt. Eenvoudig toe te dienen door middel van druppelen, maar wel drie tot vijf keer afhankelijk van de besmetting met een tussentijd van zes dagen.

 

Controleren op de werking van de gehanteerde methode

Controleren op de werking van de gehanteerde methode

De mate van mijtenval op de bodemlade is een indicatie van de besmetting. Maar je ziet wat er valt en niet wat er nog op de bijen achterblijft. Toch geeft de mijtenval een goed beeld van de werkelijke mijtenbesmetting. In september is de varroabehandeling in principe afgerond. Tel dan drie of liever vijf dagen achtereen het aantal gevallen mijten op de lade. Zijn het er vijf of minder per dag dan is een nabehandeling niet nodig. Met meer dan 10 is het zeer aan te bevelen om nog een keer te bestrijden. Daartussen kun je inzetten op een vroege oxaalzuurbehandeling tijdens de broedloze periode aan het eind van het jaar.

Wil je precies weten hoe het ermee staat, zet dan in op de poedersuiker methode.

De zeepsop- of acoholspoelmethode werkt in principe nog beter, echter het kost wel het leven van 150 tot 300 bijen.

Deze tekst is afkomstig van Bijenwerk van de NBV.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *